Misterion Riviera, destinacijska je menadžment kompanija s naglaskom na provođenje ekoloških tura uz čarobnu rijeku Kupu diljem Karlovačke županije, Like i Gorskog kotara te slovenske Bele krajine. Osnovana je 2020. godine u sklopu prekograničnog Interreg projekta između Slovenije i Hrvatske Misterion – Iskustvo tajne voda u partnerstvu nekoliko subjekata čime se izravno potiče dobra suradnja između hrvatskih i slovenskih pograničnih zajednica.

Glavni partner agencije Misterion Riviera je destinacijska menadžment kompanija Croatia Open Land Tours DMC iz Karlovca koja već dugi niz godina uspješno djeluje na čitavom području središnje Hrvatske. Iskustvo i inovativnost u pružanju usluga u posebnim oblicima turizma samo su neke od odlika ove uspješne agencije.

Pravo vrijeme za agenciju ovog tipa

Malo je reći da je 2020. godina po svemu drugačija i posebna. Svijet je na tren stao, a Majka Priroda svima nam je poslala poruku tko je glavni. Zašto ne bismo pokušali shvatiti poslanu poruku i krenuti ispočetka, jednostavno pritisnuti “reset” opciju.

Upravo tu vam možemo pomoći mi – turistička agencija specijalizirana za ekološke izlete Misterion Riviera. Agencija je nastala početkom 2020. i što godina dalje odmiče sve smo sigurniji da je ideja prava i da pada na plodno tlo.

Nakon toliko vremena provedenog u izolaciji, nakon stvaranja novih navika življenja, stigli ste na pravo mjesto. Odmor u zelenoj, čistoj prirodi uz jedinstvenu rijeku Kupu i obilje seljačkih domaćinstava te lokalnih OPG-ova čiji su vlasnici pravi maheri u pripremi domaćih gastronomskih delicija upravo je ono što tražite. Povratak osnovama, povratak prirodi. Zamislite buđenje u drvenoj kućici usred zelenila uz zvuk ptica i šum vode. Zamislite domaće proizvode u koje je netko utkao svoj ručni rad i dio sebe.

Ukratko GO RURAL!

Zeleno srce Hrvatske koje čini Karlovačka županija, Lika i Gorski kotar naše je područje rada. Obzirom da je agencija nastala kao dio zajedničkog projekta između Hrvatske i Slovenije, važno je napomenuti da iznimno dobru suradnju imamo s kolegama iz slovenske agencije Kompas Novo Mesto. Bela krajina idealno je mjesto za posjetiti kada se zaželite boravka u prirodi, stoga smo pripremili jedinstvenu sedmodnevnu ponudu Kupa – Kolpa.

Također, za vas smo pronašli najfiniju domaću hranu pripremljenu na licu mjesta, najmirnija seoska obiteljska imanja i istražili skrivene kutke netaknute prirode uz kršku krasoticu Kupu, kako s hrvatske tako i sa slovenske strane rijeke. Osim Kupe ne smijemo zaboraviti niti ostale karlovačke rijeke Koranu, Mrežnicu i Dobru. Za svakoga ponešto.

Uz odmor za dušu i tijelo te raja za vaše nepce, s nama vam neće nedostajati niti različitih adrenalinskih aktivnosti. Rafting, vožnja kanuima, 4×4 safari vožnje, degustacije vina, izleti u obližnje adrenalin parkove samo su dio naše ponude. Vrlo rado i vrlo spretno se prilagođavamo svim vašim željama i zahtjevima pa tako s ponosom možemo reći da smo maheri za organizaciju različitih tematskih team building radionica.

Riječ – dvije o nastanku agencije

Projekt Misterion – Iskustvo tajne voda iz kojeg je nastala turistička agencija Misterion Riviera, predstavlja povijesnu ulogu čovjeka u suživotu s podzemnim vodama i prirodom. Govori o tajnama krških voda do kojih mogu doći samo ronioci i bio-speleolozi, poput otkrića endemske vrste dinarskog špiljskog školjkaša ili tajanstvene čovječje ribice na područje Bele krajine u Sloveniji.

Zajednički cilj projekta je uvesti posjetitelja u prirodu i iskoristiti iskustvo koje čovjek dobiva u doticaju s tajnama voda za povezivanje, očuvanje i unapređenje atraktivnosti jedinstvene prirodne i kulturne baštine ovog kraja.

S najmodernijom tehnološkom opremom muzeja u Semiču i arheološkog parka u Kamanju, s predstavljanjem nalazišta, uređenim poučnim stazama koje povezuju 3 susjedne općine uz Kupu, baština i turistički proizvod ovog kraja daju posjetiteljima novi doživljaj, drugačiji od dosadašnjeg. Mogućnosti novog turističkog doživljaja će također utjecati na povećanje posjeta svih ciljanih skupina, otvaranje zelenih radnih mjesta i sprečavanje depopulacije ovog područja.

Kad govorimo o ekonomskim ciljevima novog društvenog poduzeća Misterion Riviera, to su:

  • Stvaranje održivog poslovnog modela društvenog poduzeća u turizmu koje će u 5-godišnjem razdoblju postići financijsku i organizacijsku stabilnost u poslovanju (najmanje 75% prihoda ostvariti na tržištu).
  • Postupan razvoj turističkih i ostalih pratećih usluga uz uključivanje i povezivanje lokalnih pružatelja usluga u zajedničku turističku ponudu na području ruralnih zajednica Pokuplja i Žumberka.
  • Učinkovitim poslovanjem stvarati višak vrijednosti te dio ostvarene dobiti ulagati u stvaranje novih radnih mjesta i ostale oblike povrata u zajednicu.

Ostali partneri projekta su LAG Vallis Colapis, Općina Kamanje, Općina Semič iz Slovenije, Općina Metlika te agencija Kompas Novo Mesto.